Hörneå bys hemsida
web-redaktör: lena.lindholm@becken.se
kontakt

Cigarrlådan brinner

Gammalt skrot

Hörneås historia

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Cigarrlådan brinner

Under städande i garaget gick en hel del elände upp i rök, dvs eldades upp i pannan. Om inte annat behöver pannan matas i vinterkylan. Just som en liten låda skulle slängas in i eldens rov hejdades detta av en bild. Bilden sågs på insidan av en gammal cigarrlåda. Lådan, med historia från gården, innehöll en massa nycklar, utan kännedom om tillhörande dörr. Nycklarna fick överleva, de brinner ju dåligt, och fick ett nytt hem i en annan låda med nycklar. Cigarrlådan däremot såg ut att ha gjort sitt, nästan. I en hast revs locket med bilden av medan resten av lådan fick bidra till husets värme, om än ett litet värmetillskott tänker nog läsaren.

Efter att ha legat någon månad i källaren, kom locket upp till datorn, och blev liggande där istället. I ett ögonblick av ledig tid hamnade locket i scannern, för att förevigas. Risken är stor att locket härnäst går tillbaka till pannan.

Bild 1. Insidan av en gammal cigarrlåda.

Bild 2. Lockets utsida, inte så värst iögonfallande! Tyvärr hittades ingen datummärkning. Datumet torde annars varit utgånget sedan minst 80 år. 

Varför denna text om ett lock till en skräpig gammal cigarrlåda. Med text – Hecho a mano en La Habana, Cuba – förstås att cigarrerna var handgjorda i Havanna. Det låter dyrt. En koll på nätet säger att 20 motsvarande cigarrer säkerligen kan kosta uppåt 1000 kr idag. Eftersom man inte röker vore det dumt att köpa dessa, men även så, vore detta att betrakta som ganska lyxigt. Var det så att man unnade sig en del lyx i det gamla Becken. Efter att ha sökt bland Algot Engströms foton hittas inga cigarrer. Pipa var ganska vanligt. Det närmaste man kommer i fråga om cigarr ses i bild 3, en cigarett.

Bild 3. Cigarett, i munnen på Ernst Lundström. Bilden är daterad - ”Bäcken vintern 1931”. Bilden fanns i Gustav Jonssons samling, granne med Erik Engström och fostersonen Ernst. Möjligen är fotot taget hemma hos Algot själv, där besökarna bläddrar bland Algots alla tidningar. Originalskärpan i bilden gör att man nästa kan datera tidningarna.

När man söker information om La Corona inses att ”Corona” är både ett begrepp och en cigarr. Följande står att läsa, att: formen (faconen) av cigarren är grunden för beskrivningen, och basformen för en cigarr är "corona". För att beskriva storleken av en corona kallar man de olika storlekarna för petit corona, corona grande, double corona osv. Andra vanliga faconer är panetela, robusto, belicoso, torped eller piramid, perfecto, lonsdale och churchill. För att beskriva storleken kallar man dem för long panetala, mini torped osv.

Man inser även att cigarrmärket La Corona inte är vad det varit. Cigarrer med detta namn görs inte på Cuba idag, de som är tillgängliga verkar istället komma från Santa Rosa de Copán, Honduras. Däremot lever damen i bild 1 kvar, i termer av ”Maritime Goddess” – Sjöfartens Gudinna.

Bild 4. Den moderna sjöfartens Gudinna.

Jämför man bild 1 och 4 får man intrycket att det är dottern till damen i bild 1 som nu ses i bild 4. Tydligen var det läge att uppdatera stilidealen på den moderna cigarrlådan. I annat fall kan man ju tro att Gudinneyrket går i arv, med den nya generation sittandes vid jordklotet, eller snarare havsklotet som det är frågan om.

Bild 5. Den gamla Gudinnan.

Observera: Rökning är skadligt för hälsan, och kan leda till cancer. Låt inte denna artikel vilseleda läsaren.

Gunnar Engström, 2011-01-03

 

Har Du något att berätta? Maila Din berättelse eller artikel till redaktionen.

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se